..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η χρεοκοπία του λαού θα γίνει χειρότερη




Ποια είναι η πορεία των πραγμάτων; Η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ θα μπούνε σε πιο βαθιά κρίση. Η κρίση θα χειροτερέψει. Για την Ελλάδα, για την Ισπανία καταρχήν, για την Πορτογαλία και για την Ιταλία μάλλον. Η κρίση θα χτυπήσει και τις άλλες χώρες της ΕΕ. Και αυτή η κρίση δεν είναι η κρίση που προήλθε από ανίκανους ηγέτες. Είναι αυτό που λέμε κρίση του καπιταλισμού, σε μία φάση που δεν μπορεί να τη διαχειριστεί, να την ξεπεράσει όπως έκανε πριν.
Και όλες οι συζητήσεις που γίνονται είναι αυτό το πράγμα, να βρουν την κατάλληλη διαχείριση, να ξεπεράσουν την κρίση σε βάρος των λαών 100% και να επιμερίσουν τις ζημιές για την κυρίαρχη τάξη της χώρας τους. Για τους μονοπωλιακούς ομίλους, τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους κτλ. Εκεί τσακώνονται. Ποιος θα φορτωθεί περισσότερο τη ζημιά ή ποιος θα αναλάβει το μικρότερο κόστος.
Τι σημαίνει μεγαλύτερη πτώχευση της Ελλάδας; Αυτά που ακούμε από τους παράγοντες δεν είναι ψέματα. Βεβαίως, εμείς τα λέμε στο λαό για να μαχητικοποιηθεί, για να πάρει απόφαση ότι αν δε γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, θα υποφέρει πολύ περισσότερο. Δηλαδή, χρεοκοπία ζήσαμε. Εχουμε ζήσει μια πρώτη φάση της χρεοκοπίας. Θα γίνει χειρότερη. Τι εξελίξεις μπορεί να έχουμε στην Ελλάδα; Η μία περίπτωση είναι να γίνει έξωση, να μειώσουν την Ευρωζώνη, από 17 χώρες να μείνουν 15 -16. Μπορεί να μη γυρίσουμε στα εθνικά νομίσματα, στις πεσέτες, στη δραχμή κ.τ.λ., αλλά μπορεί να καθιερώσουν ένα ευρώ στην Ελλάδα - ήδη αυτό το σχέδιο έχει εκπονηθεί - που θα λέγεται ελληνικό ευρώ.

Αυτό το ελληνικό ευρώ θα είναι στην ουσία η αξία της δραχμής. Δεν ξέρω αν θα έχει το 1/3 αρχικά, το 1/10 της αξίας του ευρώ. Μέσα εδώ, λοιπόν, οι μισθοί σας, και αυτοί οι μειωμένοι μισθοί και οι μειωμένες συντάξεις, θα γίνουν ακόμα πιο μειωμένοι, γιατί θα ισοδυναμούν με ένα νόμισμα με πολύ λιγότερη αξία. Εξω, μόλις περάσεις τα σύνορα, θα έχουμε το ευρωπαϊκό ευρώ, αυτό που ισχύει σήμερα. Επομένως, τα χρέη που έχει η Ελλάδα και όλες οι ανταλλαγές θα γίνονται με το ακριβό ευρώ. Αυτό είναι βαθύτατη χρεοκοπία. Θα τη μελετήσουν πώς θα γίνει, πιθανόν να γίνει σταδιακά, θα προετοιμάσουν το έδαφος. Αλλά σήμερα, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ προετοιμάζονται γι' αυτήν την εξέλιξη.
Μία άλλη περίπτωση είναι να γίνει το λεγόμενο "νέο" κούρεμα. Δηλαδή, υποτίθεται ότι χαρίστηκε το 50% του χρέους στην Ελλάδα. Βέβαια, αυτό το 50% έφερε τη δανειακή σύμβαση, έφερε νέο μνημόνιο με νέα χειρότερα μέτρα. Δεν παραιτούνται οι καπιταλιστές από ένα μέρος των χρημάτων που οι δανειζόμενοι τους χρωστάνε. Παραιτούνται ζητώντας μέτρα που έχουν σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, με το συνταξιοδοτικό, με την Παιδεία, με τα συστήματα Πρόνοιας κ.λπ., κατάργηση εργοδοτικών εισφορών, όπως ζητάνε, ή φοροαπαλλαγές, να μπουν σε νέους τομείς ιδιωτικοποίησης.
Αν γίνει το "κούρεμα" και φτάσει άλλα 30%, 35%, αν χάσουν, σημαίνει θα ζητήσουν νέα μέτρα. Ηδη ο ΣΕΒ χτες - και ξέρετε όταν το λέει ο ΣΕΒ, θα περάσει και στους άλλους ιδιοκτήτες - ζητάει να μην πέσουν οι μισθοί οι κατώτατοι, δηλαδή των 500 και 600 ευρώ, να μην πέσουν παρακάτω, γιατί στο κάτω - κάτω τι να πάρουν από αυτούς που παίρνουν 500 ευρώ. Αλλά θέλουν να πέσουν οι μέσοι μισθοί. Οι μισθοί δηλαδή που είναι 800, 1.000 ευρώ, 1.200, 1.300. Απ' αυτούς μπορούν να πάρουν, να τους φορολογήσουν. Και, ταυτόχρονα, ζητάνε μείωση των εργοδοτικών εισφορών και πιο απελευθερωμένο, δηλαδή πιο βάρβαρο, επιχειρηματικό περιβάλλον.
Βάζουμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα στο λαό: Μπορεί να εμπιστευθεί σήμερα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε συνθήκες πτώχευσης, όπου τα νοσοκομεία δε θα μπορούν να συντηρηθούν; Θα κλείνουν νοσοκομεία. Ηδη έχει κλείσει ένα τμήμα στην Πτολεμαΐδα και ένα στην Αλεξανδρούπολη. Με την υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν υπάρχει πολιτικό κόστος - τα κρατάγανε ανοιχτά με εντολή του Λοβέρδου - κλείνουν τμήμα των νοσοκομείων. Δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες.

Θα τσακίσουν το κίνημα με το «περίμενε»
Μπορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Ο λαός έχει δείξει ότι δεν τους εμπιστεύεται και καλά κάνει. Και εμείς λέμε να μην τους εμπιστευθεί ακόμα πιο πολύ. Δεν αλλάξανε, ίδιοι είναι, η ήττα τούς έκανε να κάνουν αρκετούς ελιγμούς. Υπάρχει ένα λαϊκό ρεύμα το οποίο στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα οι περισσότεροι λένε ότι δεν τον εμπιστευόμαστε, δεν περιμένουμε πολλά, αλλά τουλάχιστον δε θέλουμε να ξαναδούμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αυτοί μας κάψανε, μας κατέστρεψαν κ.λπ. Και, επομένως, κάτι θα κάνουν αυτοί, ας δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο.
Από μια άποψη και για ένα διαφορετικό λόγο, μια τέτοια κυβέρνηση θα κάνει ακόμα μεγαλύτερο κακό στο λαό, ακόμα και όταν κάνει τα ίδια που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ας μην κάνει χειρότερα, που θα κάνει και χειρότερα σε περίπτωση νέας πτώχευσης. Γιατί θα κάνει χειρότερα μια τέτοια κυβέρνηση, από την οποία ο λαός ελπίζει και εμπιστεύεται, σε αυτή την περίπτωση και μάλιστα θα μπορεί να κουμαντάρει και καλύτερα το λαό, όπως έκανε στη δεκαετία του '80 το ΠΑΣΟΚ και αρκετά χρόνια. Δεν είναι μια "δεξιά" κυβέρνηση, είναι μια "αριστερή" κυβέρνηση, έτσι τη βλέπει ο λαός. Με τις ενστάσεις του, με τους φόβους του, αλλά εν πάση περιπτώσει σου λέει είναι αριστερή κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.

Αυτή η κυβέρνηση θα τσακίσει το κίνημα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια και ενδεχομένως να μη χρειαστεί να το τσακίσει με την καταστολή, αλλά θα το τσακίσει με το "περίμενε", "κάτσε και περίμενε, θα δεις, σιγά - σιγά, δεν μπορούμε όλα", "παραλάβαμε καμένη γη" - θα το πει και αυτό με άλλα λόγια - "περίμενε" και θα περάσει ένα χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και μηνών που θα είναι κρίσιμο για την ετοιμότητα του λαού να αντιδράσει.
Ολα αυτά που λένε στην τηλεόραση, όλα τους είναι εύκολα. Τη μια λέγανε ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο. Σήμερα έχουν φτάσει σε μία άλλη εκδοχή: "Θα το καταγγείλουμε πολιτικά". Κοιτάξτε να δείτε, πολιτικές καταγγελίες μπορεί να κάνεις κάργα, για τον καπιταλισμό, για ό,τι θέλεις. Η πολιτική καταγγελία, όταν δεν συνοδεύεται από πράξη, είναι λόγια. Και από λόγια ο λαός έχει χορτάσει.
Λοιπόν, ιδιαίτερα στον κλάδο σας - να το πούμε καθαρά - έχουμε απαίτηση. Διότι είσαστε ένας κλάδος σε έναν από τους πιο δύσκολους χώρους, με μια εργοδοσία σκληρή και αποφασισμένη, που μπορεί να πάρει, αν θέλετε και τα καράβια της και να πάει όπου θέλει. Μπορεί, δηλαδή, έχει όπλα να σας πολεμήσει. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι με τους αγώνες σας, είχατε και κατακτήσεις παλιότερα. Υπήρχαν κατακτήσεις με τους αγώνες μέσα στα πλαίσια αυτού του συστήματος.
Ξέρετε, οι παραδόσεις του ναυτεργατικού κινήματος και ο ρόλος του ΚΚΕ ήταν η μαγιά αυτών των κατακτήσεων. Στους αγώνες εσείς βάλατε πλάτες, δεν τους κάναμε μόνοι μας. Και δεν θα μπορούσαν να γίνουν αγώνες αν δε θέλατε κι εσείς. Δεν γίνονται διά της βίας οι αγώνες. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ξέρετε ότι, ό,τι σας λέγαμε επιβεβαιώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog