..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Αυξήσεις σε νοσήλια και εξετάσεις!!!!!



Με χαράτσια μέσω εφορίας, αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων και της συμμετοχής στα νοσήλια, αλλά και μέσω της αύξησης έμμεσων φόρων ετοιμάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Οργανισμού. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη συνάντηση που είχαν η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ με τον (τότε) πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη.
Η πολιτική ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ εμφανίζονται να ταυτίζονται πως «τα σπασμένα» του ΕΟΠΥΥ, που προέρχονται από την ανεργία, τη μείωση μισθών, την ανέχεια των ΕΒΕ και των αγροτών, πρέπει να τα πληρώσουν εκ νέου οι ασφαλισμένοι, παρότι ήδη πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και αβάσταχτους φόρους.
Ετσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση σχεδιάζει:
  • Την καθιέρωση 30 ευρώ το χρόνο χαράτσι στην εφορία για κάθε ασφαλισμένο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί 1 γενικός γιατρός συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ ανά 2.000 κατοίκους, που θα παραπέμπει τους ασθενείς σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Οι ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ από πλευράς τους προτείνουν «εναλλακτικό χρηματοδοτικό μοντέλο για τον Οργανισμό, που θα διασφαλίζει τη διακριτή και απρόσκοπτη χρηματοδότησή του», αντί να ζητήσουν εδώ και τώρα γενναία κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, οι ίδιες ηγεσίες προτείνουν «αναζήτηση και άλλων κοινωνικών πόρων για τον ΕΟΠΥΥ ή δέσμευση μέρους από υφιστάμενους σε κλάδους που αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας, π.χ. τσιγάρα, αλκοόλ κ.ά.». Με λίγα λόγια αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η οποία και σήμερα είναι στα ύψη και τα χρήματα αυτά δε χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.
  • Αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 12 στα 24 ευρώ το μήνα, με προοπτική να ανέλθουν στα 95 ευρώ το μήνα, ποσό που είναι αδύνατον να καταβληθεί σύμφωνα με το εισόδημα των περισσότερων φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε, και το 40% των αυτοαπασχολούμενων αδυνατούν να καταβάλουν αυτό το ποσό, στο οποίο ανέρχονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Επομένως, θα προκύψουν περισσότεροι ανασφάλιστοι, περισσότεροι αποκλεισμένοι από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παρόλα αυτά, οι ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ προτείνουν «να επέλθει ισότητα στις καταβαλλόμενες εισφορές ανεξαρτήτως φορέα του ασφαλισμένου».

  • Μέσω της αναθεώρησης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας προωθείται η καθιέρωση συμμετοχής του ασφαλισμένου ύψους 30% στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τις περιπτώσεις νοσηλείας σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου - όπως είπε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ - να στραφούν περισσότεροι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ομως, οι δημόσιες δομές και υπηρεσίες δεν επαρκούν κι επιπλέον διαρκώς συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται. Αρα τεράστια αναμονή για τους περισσότερους κι όσοι έχουν να πληρώσουν θα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ συμφώνησαν στην «αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να συμβληθεί με τον Οργανισμό και να λειτουργήσει ως συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρικό προσωπικό, σε ωράριο εκτός ΕΣΥ, με την αντίστοιχη αποζημίωση», επειδή υπάρχει απροθυμία πολλών ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, αναφέρθηκε πως ο ΟΓΑ έχει πάρει δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Εστία με συμφωνία εξόφλησής του από τις μελλοντικές εισφορές Υγείας που προορίζονταν για τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον τα περίπου 1 - 1,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύονταν από την επόμενη δόση δεν θα δοθούν από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι του ΕΟΠΥΥ
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας καταγγέλλει την τρικομματική κυβέρνηση και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι αυξήσεις που επιβάλλει ο νέος κανονισμός για νοσήλια και εξετάσεις δημιουργούν δυσβάστακτο φορτίο και αναμφισβήτητα θα οδηγήσουν στην επιδείνωση της υγείας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων πράγμα που παραβλέπει η τρικομματική κυβέρνηση στην άρνησή της να χρηματοδοτήσει γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΟΠΥΥ. Η καταγγελία δεν αρκεί για αυτές τις κατάπτυστες αποφάσεις που συνθέτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Οι συνταξιούχοι σε όλη τους τη ζωή δεν είδαν να εφαρμόζονται άλλες πολιτικές εκτός από αυτές που ωφελούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να μπουν στο στόχαστρό μας, να ανατραπούν μαζί και το σύστημα που τις αναπαράγει συνεχώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog