..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Γέννα στο σπίτι, στο χωράφι, στη στάνη, για να πάρεις το «Επίδομα Τοκετού»



Από τα πρώτα του βήματα ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υλοποιεί απαρέγκλιτα το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Βαδίζει στο δρόμο των περικοπών, ψαλιδίζει βασικές παροχές, ανοίγει δρόμους στην ιδιωτική πρωτοβουλία και για το φιλέτο της αναπαραγωγής. Ρίχνει στις μυλόπετρες κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και την μητρότητα στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης. Έβαλε τέλος στο «επίδομα τοκετού» για όσες γυναίκες γεννούν σε δημόσιο μαιευτήριο ή ιδιωτική κλινική συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ.
Το «επίδομα τοκετού» ήταν ένα χρηματικό βοήθημα με το οποίο τα νέα ζευγάρια, οι νέες μητέρες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα στην ανεργία και στη φτώχεια που τους μαστίζει, κάλυπταν κάποια από τα πρώτα έξοδα των νεογέννητων παιδιών τους, τροφή, πάνες, γάλα, εμβόλια και τόσα άλλα.
Τώρα ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ εκσυγχρονίζεται στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».
«Σε περίπτωση τοκετού εκτός νοσηλευτικού ιδρύματος, καταβάλλεται αντί μαιευτικής περίθαλψης εφάπαξ χρηματικό βοήθημα ύψους 900Ε, 1200Ε για δίδυμη κύηση και 1600Ε για τρίδυμη. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων».
Δεν λείπουν οι προπομποί και οι υποστηρικτές αυτού του μέτρου, τα πολυποίκιλα σωματεία για την προαγωγή του Φυσικού Τοκετού. «Ένας αξέχαστος τοκετός», « Τοκετός στο σπίτι. Φυσικός τοκετός» κ.α. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι γνωστές ( ΜΚΟ) στη δράση.
Είναι αδίστακτοι. Είναι επικίνδυνοι.
Με τόσα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τέτοια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, προτρέπουν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, να γεννούν στο σπίτι ρισκάροντας τη ζωή τους και τη ζωή του παιδιού τους σε περίπτωση επιπλοκών στη γέννα, για να πάρουν αυτό το ευτελές «επίδομα».
Δεν είναι ο τοκετός στο σπίτι επιστροφή στην παράδοση και δέσιμο της γυναίκας με το παιδί. Είναι ένας επικίνδυνος αναχρονισμός για να καλύψει τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα της υγείας.
Για να έχει η μητέρα που γεννά ένα παιδί, τη συγκεκριμένη στήριξη και φροντίδα από το κράτος , προϋποθέτει μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, ανατροπή της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων, ανατροπή του καπιταλισμού. Το μέλλον των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι ο καπιταλισμός. Είναι ο νέος κόσμος, ο Σοσιαλισμός.
902.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog