..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

 Η Λιβύη κινδυνεύει να γίνει η επόμενη Συρία υποστηρίζει ο Μοχάμεντ Ντάιρι υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης


Λίγα μόλις χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, οι διακηρύξεις που επιστρατεύτηκαν τότε για την επερχόμενη «ελευθερία και δημοκρατία» μοιάζουν σήμερα τουλάχιστον ειρωνικές, όταν η χώρα σπαράσσεται από τη διαμάχη δυνάμεων που διεκδικούν για λογαριασμό τους την οικονομική και πολιτική εξουσία.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Ντάιρι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι τόσο τραγική που η Λιβύη ενδέχεται να μετατραπεί στην επόμενη Συρία, εάν -όπως είπε- δεν γεφυρωθούν οι διαφορές, δεν σχηματιστεί μια ενιαία κυβέρνηση και δεν λάβει βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ενόπλων.

Ο Ντάιρι εκπροσωπεί την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, που έχει εμπλακεί σε μια όλο και πιο σκληρή σύγκρουση για την εξουσία με μια αντίπαλη δύναμη, γνωστή με την ονομασία «Αυγή της Λιβύης», που κατέλαβε την πρωτεύουσα Τρίπολη τον Αύγουστο.

Στο επίκεντρο της διαμάχης ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας: Διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών ενόπλων -αλλά και ομάδες που δεν έχουν ως ενοποιητικό στοιχείο τη θρησκεία- προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Πολιτική διέξοδος  φαίνεται ότι δύσκολα θα βρεθεί. Την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν, πληροφόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη συμφώνησαν καταρχήν να λάβουν μέρος σε έναν νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ντάιρι διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει δεσμευμένη να διεξαγάγει ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να ειπωθεί πως αυτή η διαδικασία θα είναι δύσκολη».
902.gr

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ειναι η πολιτικη κατασταση,αιτιο για το χαος στη Λιβυη...
    ΑΛΛΑ η οικονομικη ανεχεια,των αντιστοιχων παραταξεων,που χρηματοδοτηθηκαν για να ριξουν το προηγουμενο καθεστως Κανταφι..Που παρ οτι βρισκοταν στη σωστη διευθυνση,σχετικα με τη ΧΩΡΑ...
    Κατερρευσε ως προσωποπαγες..Οπως στη Συρια και οπως θα γινει στη Β Κορεα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog