..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Γιατί το ΚΚΕ δε δίνει ανοχή στο ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!


Στη συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ» και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παραθέτουμε ενδεικτικά τρεις από τις ερωτοαπαντήσεις:

Γιατί το ΚΚΕ δε δίνει ανοχή στο ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι η πρώτη φορά ιστορικά που ένα κόμμα της Αριστεράς φτάνει κοντά στην ανάληψη της εξουσίας;

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχαμε και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν κόμμα της Αριστεράς. Και μάλιστα με πολύ πιο προωθημένα συνθήματα απ' ό,τι έχει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Οι τηλεθεατές θυμούνται πολύ καλά ότι μιλούσε προεκλογικά «στις 18 θα έχουμε σοσιαλισμό», πήγαινε για «σοσιαλιστική αλλαγή». 

Μιλούσε για «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», «έξω οι βάσεις του θανάτου», μιλούσε για «κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας». Βέβαια ως συνθήματα. Αλλά σήμερα αυτό το κόμμα, που ονομάζεται αριστερό και λέει ότι είναι αριστερό κόμμα, δεν έχει ούτε καν εκείνα τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ. 

Δε συζητώ το ζήτημα της σύνθεσης των ψηφοδελτίων του, γιατί πλέον είναι ένα ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Από το 3 - 4% που είχε ο Συνασπισμός, ο παλιός, που θα μπορούσε κανείς να τον προσδιορίσει στον αριστερό χώρο, όπως ήταν, σήμερα με το 27 - 30% - και δε λέω από τον απλό κόσμο που τον ακολουθεί, τον ψηφίζει, αλλά κυρίως από τα στελέχη που έχει ενσωματώσει, από γνωστά λαμόγια μέχρι άλλους οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στις αντιλαϊκές πολιτικές και στο χάλι που βρίσκεται σήμερα η χώρα, οι οποίοι έχουν ψηφίσει όχι μόνο ένα, υπάρχουν στελέχη, υποψήφιοι σήμερα που έχουν ψηφίσει ένα και δύο και τρία μνημόνια - που έχουν στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Τι εννοείτε γνωστά λαμόγια;

Δε θα 'θελα να μπω σε συζητήσεις προσώπων διότι ξέρουμε και συνδικαλιστές που έπαιξαν άσχημο ρόλο στην υπονόμευση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ξέρουμε άλλους που συμμετείχαν ουσιαστικά και στήριξαν κυβερνήσεις -δε σημαίνει ότι ήταν λαμόγια φυσικά- όμως οι πολιτικές τους οδηγούσαν σε βαρβαρότητα, σε ανέχεια τον ελληνικό λαό.

Ηταν στελέχη που θήτευσαν στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη που μας έβαλε στην ευρωζώνη, στην ΟΝΕ, με τεράστιες θυσίες που πλήρωσε τότε ο ελληνικός λαός. Ηταν άλλοι που θήτευσαν στην κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα. Πολιτικά εκτιμώ αυτό το ζήτημα. Απ' αυτή την άποψη δε θεωρούμε ότι αυτό το κόμμα, που αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερά, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε έναν άλλο δρόμο. 

Αλλωστε ξέρετε κα Κοσιώνη, η Αριστερά και παραδοσιακά και ως συνείδηση πάντα ήταν ενάντια σε οργανισμούς που έκαναν επεμβάσεις στους λαούς, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στην ΕΟΚ παλιότερα. Η προδικτατορική ΕΔΑ, για παράδειγμα, ήταν ενάντια στην ΕΕ, την αποκαλούσε μάλιστα «λάκκο των λεόντων». Ηταν υπέρ της κοινωνικοποίησης του πλούτου της χώρας και βεβαίως ήταν σε μια ανατρεπτική πολιτική. Αυτά έχουν διαγραφεί από το πρόγραμμα και τις διακηρύξεις.

Να σας πω ένα συγκεκριμένο πράγμα. Λέει ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιδιώξει κούρεμα του ελληνικού χρέους. Εσείς αν έχω καταλάβει καλά θα θέλατε να κουρευτεί το ελληνικό χρέος. Σ' αυτή την προσπάθεια δεν θα τον συνδράμετε; Σε περίπτωση που πείσει τους ευρωπαίους. Σήμερα όλοι το απορρίπτουν - το κούρεμα όχι τη διευθέτηση.  
 
Δεν είναι λύση αυτή. Στο κούρεμα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν - και συμφωνούν - και άλλα κόμματα και η ΝΔ. Δε νομίζω να είναι κανένα απ' τα κόμματα που βρίσκονται στη λογική της διαπραγμάτευσης και της αναγνώρισης του χρέους, ως χρέος της χώρας, του ελληνικού λαού, και συζητούν με τους εταίρους που δεν θα ήθελε κούρεμα του χρέους. Άλλο ζήτημα βάζουν τα άλλα κόμματα. Εάν δεν δεχτούν οι εταίροι το κούρεμα, τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Και εκεί υπάρχουν οι εναλλακτικές που προτείνουν οι ίδιοι, για επιμήκυνση κλπ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μονομερής και ολοσχερής διαγραφή του χρέους. Αυτή είναι η άποψη μας και άλλωστε έχουμε πει ότι σε τέτοια κυβέρνηση, σε τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα έδινε το παρών του. Σε κυβέρνηση που θα προέβαινε σε μονομερή και ολοσχερή διαγραφή του χρέους που σημαίνει σύγκρουση με την ευρωζώνη, με την ΕΕ, με τέτοιους οργανισμούς, με τους «εταίρους» δηλαδή, που σημαίνει αποδέσμευση, αυτό είναι στις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις. Αποδέσμευση απ' την Ένωση, βεβαίως όμως όχι έτσι στα ξαφνικά και χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Να υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, μια λαϊκή εξουσία, όπου πρωταγωνιστής θα είναι ο λαός με σχέδιο, πρόγραμμα κεντρικό πανεθνικό επιστημονικό σχεδιασμό για το πού θα κατανείμει τους πόρους, να έχει στα χέρια της τα εργαλεία. Γι' αυτό μιλούμε για κοινωνικοποίηση του πλούτου, κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις σε στρατηγικούς τομείς τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, όπως είναι η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Την αγροτική οικονομία να μπορείς εσύ ως κράτος, ως εξουσία να την ελέγχεις, για να μπορεί και ο αγρότης να παράγει και να θρέφει τον πληθυσμό της χώρας σου και να κάνεις και ισότιμες επωφελείς ανταλλαγές με άλλες χώρες. 

Αλλά αυτό συνιστά ένα συνολικό πρόγραμμα σύγκρουσης και ρήξης αλλά βεβαίως και χάραξης ενός δρόμου που θα έχει ανάπτυξη, θα έχει κατανομή του εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα, που σημαίνει εξάλειψη της ανεργίας και σταθερή δουλειά για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog