..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

EBZ: Οδηγείται σε κλείσιμο και το τελευταίο εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας!!!

Αναβρασμός χτες στο Πλατύ Ημαθίας από την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να δεσμεύσει μεγάλο μέρος της παραγωγής

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας
Το κλείσιμο και του τελευταίου εν λειτουργία εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, μεθοδεύεται από κυβέρνηση, διοίκηση και Τράπεζα Πειραιώς. Χτες οι εργαζόμενοι εμπόδισαν τη δέσμευση χιλιάδων τόνων ζάχαρης από ιδιωτική εταιρεία, που δρα για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Η δέσμευση αποφασίστηκε για να χρηματοδοτήσει η τράπεζα την ΕΒΖ, ώστε να πληρώσει μέρος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς.

Αμέσως οι εργαζόμενοι συγκάλεσαν συνέλευση και αποφάσισαν να περιφρουρούν το εργοστάσιο, ώστε να μην προχωρήσουν τα νέα εγκληματικά σχέδια. Μαζί με τους τευτλοκαλλιεργητές, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 9 το πρωί στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ με ποσό περίπου 11 εκ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει μέρος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς, που υπολογίζονται σε περίπου 18 εκ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση αυτή συμφώνησε να δεσμεύσει 19.000 τόνους ζάχαρη, ώστε να πουληθεί για λογαριασμό της. Στο μεταξύ, ήδη από τους 56.000 τόνους ζάχαρης που παράχθηκαν στη διάρκεια του 2014, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευμένους άλλους 30.000 τόνους ζάχαρης για δάνειο που είχε δώσει στην ΕΒΖ το 2013.

Η παραγωγή που μένει αδέσμευτη, δηλαδή 7.000 τόνοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, ούτε την εξόφληση των αγροτών, ούτε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εκχώρησε το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, και τόσο η ΕΒΖ όσο και η τευτλοκαλλιέργεια οδηγήθηκαν σε συρρίκνωση. Τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΒΖ έκλεισε τα εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη και μέσα στο καλοκαίρι του 2014 ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Στο Πλατύ Ημαθίας συγκομίζονταν όλη η τευτλοπαραγωγή από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολούθησαν δραματικοί μήνες για τους αγρότες που αρχικά πίεζαν την ΕΒΖ να εισκομίσει έγκαιρα την παραγωγή τους, ώστε να μη μείνει ασυγκόμιστη στα χωράφια και να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα, γεγονός που συντέλεσε στη μείωση της τιμής. Στη συνέχεια, διοργάνωσαν κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση πληρωμή τους για την παραγωγή που παρέδωσαν, αλλά και αποζημίωση για όση σάπισε στα χωράφια.

Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, την ώρα της συνέλευσης των εργαζομένων, βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος (Α' Θεσσαλονίκης) και ο Ηλίας Ιακωβίδης (Ημαθιας).


Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog