..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Σύνοδος ΕΕ: Σε παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι το τέλος του 2015 συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση


Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής χθες ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα παραμείνουν σε ισχύ ώσπου η συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία εφαρμοστεί πλήρως, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα παραταθούν ως το τέλος του έτους, εάν χρειάζεται.

Κοινό μέτωπο παρά τις διαφορές

Η συμβιβαστική απόφαση στην οποία κατέληξαν διαμορφώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα του συμβιβασμού των διαφωνιών που εκφράζονται στους κόλπους της Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις, τις οποίες ορισμένα κράτη μέλη υποστηρίζουν με μεγάλο δισταγμό λόγω του οικονομικού κόστους, εξέφρασε την ενότητα των κυριάρχων τάξεων των χωρών της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, στην έντονη σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για τις ζώνες επιρροής.

Απειλές για νέες κυρώσεις

Οι 28 «συμφώνησαν ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα συνδεθεί ξεκάθαρα με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» που επέτρεψαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα συνεχίσουν να επιβάλλονται «μέχρι το τέλος του 2015», ανέφερε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι επίσης «έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω αποφάσεις εάν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο Τουσκ, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία εάν η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία καταρρεύσει.

Δεν ελήφθη μια απόφαση, νομικά δεσμευτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας —στον τομέα της άμυνας, στον τομέα της ενέργειας και στον χρηματοοικονομικό τομέα— η ισχύς των οποίων εκπνέει τον Ιούλιο. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog