..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: "Θολή" η πρώτη λίστα των μεταρρυθμίσεων!!!


Με την προσθήκη όλο και περισσότερων μέτρων συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για την κατάρτιση της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Ο αρχικός κατάλογος που κατέθεσε η συγκυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως 4 δισ. ευρώ, με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διατήρηση χαρατσιών, την κατάργηση φοροελαφρύνσεων και τις μειώσεις δαπανών. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί και δεύτερη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Η πρώτη λίστα

Η συγκυβέρνηση δημιουργεί σκόπιμα «θολούρα» σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, προκαλώντας εύλογα υποψίες ότι το συγκεκριμένο χαράτσι θα διατηρηθεί είτε ατόφιο είτε με παραλλαγμένη μορφή. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει «ως έχει», πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι θα αντικατασταθεί από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας «άμεσα», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι η αντικατάστασή του θα γίνει «λίγο αργότερα».

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Μάλιστα η λίστα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την κατάργηση φοροελαφρύνσεων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν με εισπρακτικό στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η εκχώρηση του ΟΛΠ, των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (ΟΔΙΕ).

Η λίστα μεταρρυθμίσεων προβλέπει έσοδα 750 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό. Πρόκειται για προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τους «έχοντες και κατέχοντες», προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν στόχο να αποπληρωθούν τα «μνημονιακά» και άλλα χαράτσια, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 600 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται να εισπραχθούν 270 εκατ. ευρώ από τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων, 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ, 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα τσιγάρα και 350 εκατ. ευρώ από τους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης.

Με στόχο να διασφαλιστούν οι τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια θα συγκεντρωθούν σε έναν οργανισμό τύπου «κακής τράπεζας», με την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η αρχική λίστα περιλαμβάνει την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα κάτω και από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

Στο στόχαστρο έχουν τεθεί οι πρόωρες συντάξεις, με «ανοικτό» το πεδίο που θα εφαρμοστεί το μέτρο, ενώ υπό συζήτηση είναι και η αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. 


"Ρ" 31032015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog