..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Τώρα που οι "θεσμοί" ξανάγιναν Τρόικα... Καλώς την! Η σκληρή Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ νέα επικεφαλής στην τρόικα...


Αλλαγή φρουράς συντελείται στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην τρόικα. Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κ. Ρίσι Γκογιάλ, αποχωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και τη θέση του αναλαμβάνει μια παλαιά γνώριμη της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πρόκειται για την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.
Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την... ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010. Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.

Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά τα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
Η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης του κ. Γκογιάλ στις διαπραγματεύσεις. Τόσο από τις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και από στελέχη των θεσμών, ο κ. Γκογιάλ εμφανίζεται ως ένας αυστηρός τεχνοκράτης που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία. Για αυτό, άλλωστε, χρειαζόταν πολλές φορές να μεσολαβήσει και ο προϊστάμενός του, κ. Π. Τόμσεν, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας, ώστε να γεφυρωθούν διαφορές που προέκυπταν.

PRESS-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog