..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Εκτακτο. ΚΚΕ: Επικίνδυνη πρόκληση της Τουρκίας που επιχείρησε να δεσμεύσει το Αιγαίο για 12 μήνες


Σε ανακοίνωσή του για τη νέα προκλητική απόφαση της Τουρκίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα προκλητική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, να εξαγγείλει με τρεις αγγελίες ΝΟΤΑΜ, τη δέσμευση για 12 μήνες περιοχών σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο, που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Μεταξύ των παραβιάσεων περιλαμβάνεται και το τμήμα του FIR Αθηνών, του ελληνικού εναέριου χώρου, προκαλώντας προβλήματα στους αντίστοιχους αεροδιαδρόμους.

Πρόκειται για επικίνδυνες τουρκικές προκλήσεις σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των συνεχών παραβιάσεων, από την πλευρά της Τουρκίας, των συνόρων, των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, που απολαμβάνει την επιδεικτική κάλυψη και ασυλία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και με τη νέα αυτή επικίνδυνη εξέλιξη, είναι για μια ακόμα φορά έκθετη. Συνεχίζει να προβάλλει την απατηλή εικόνα της Ελλάδας ως «όαση σταθερότητας», ενώ την ίδια στιγμή ενσωματώνει τη χώρα βαθύτερα στη ΝΑΤΟϊκη ιμπεριαλιστική συμμαχία και στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς στη νοτιανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και αλλού.

Αυτές οι παραβιάσεις όμως, αποκτούν νέα διάσταση μετά τις εξαγγελίες της ΕΕ όσο και της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, για κοινές περιπολίες Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο, υπό την ομπρέλα της νέας ενισχυμένης Frontex, με τη μορφή της νέας Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής της ΕΕ. Το ελεύθερο που δίνουν αυτές οι εξαγγελίες για φύλαξη των συνόρων από δυνάμεις ταχείας επέμβασης της ΕΕ, χωρίς καν άδεια της χώρας κράτους μέλους, που έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων, ενθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα κι ενέργειες σαν κι αυτές.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις, να επιστρέψουν άμεσα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να δυναμώσει η πάλη των λαών και η αλληλεγγύη, η πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».  

Οι τουρκικές και ελληνικές NOTAM

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, με τις ΝΟΤΑΜ, Α5885/15, Α5884/15 και Α5881/15 που εξέδωσε, η Τουρκία επιχείρησε να δεσμεύσει για ασκήσεις και για έναν ολόκληρο χρόνο τρεις μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Είχε προηγηθεί η εκ νέου αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της Ελλάδας στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης, στην αναγνωρισμένη από τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) περιοχή που συμπίπτει με το FIR Αθηνών («Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων»). Με δυο ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα στις 23 Δεκέμβρη (Α5832/15, Α5821/15) με αφορμή επιχείρηση διάσωσης στο Φαρμακονήσι, δήλωσε ότι η αρμοδιότητα για Ερευνα και Διάσωση μέχρι το μέσο του Αιγαίου ανήκει στις τουρκικές αρχές.

Ως απάντηση, οι αρμόδιες ελληνικές αρχές Πολιτικής Αεροπορίας, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν, χαρακτηρίζουν άκυρες και ανίσχυρες τις τρεις τουρκικές ΝΟΤΑΜ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ Α2642/15, Α2641/15 και Α2640/15 οι τουρκικές αναγγελίες είναι παράνομες και χωρίς ισχύ («Null and Void»), καθώς για το FIR Αθηνών μόνες αρμόδιες είναι οι ελληνικές αρχές για την έκδοση ΝΟΤΑΜ, ενώ οι συντεταγμένες που έχει δώσει η Άγκυρα επικαλύπτουν και «περιοχές εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας».

 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog