..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ομιλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου στη Βέροια


Ομιλία-συζήτηση πραγματοποίησε η Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ το απόγευμα της Κυριακής 6/3 με ομιλητή το ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ιδιαίτερα αναφορά έκανε για το Προσφυγικό ζήτημα τονίζοντας :» Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του λαού μας παρά τις δύσκολες καταστάσεις που περνά , μία αλληλεγγύη που θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Το 95% της βοήθειας στους πρόσφυγες προέρχεται από τον λαό και όχι από το κράτος που λείπει παντελώς αλλά και ούτε από τις διάφορες ΜΚΟ που μυρίστηκαν ψητό και έτρεξαν πολλές δε από αυτές άγνωστες και ανεξέλεγκτες και με άγνωστους και με ύποπτους σκοπούς….Είναι χαστούκι στους ναζιστές της Χ.Α που ζητάνε να κλείσουν τα σύνορα να πνιγούν οι πρόσφυγες στο Αιγαίο…Το κύμα λαϊκής αλληλεγγύης δείχνει δύο πράγματα: Ο λαός παρά την οπισθοχώρηση του κινήματος και τις απόψεις ότι δεν ξεσηκώνεται με τίποτα, δείχνει ότι έχει δυνατότητες και κινητοποιηθεί. Μόνο οι λαοί μπορούν να νιώσουν τη δυστυχία άλλων λαών, μπορούν να τους δώσουν πραγματική βοήθεια και με αλληλεγγύη και με κοινούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες» Αναφερόμενος στις αιτίες του Προσφυγικού και στη σύνδεση του με τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα τόνισε: «Το προσφυγικό είναι μέρος της καθημερινής ζωής με τις επιπτώσεις του σε πρόσφυγες και Ελληνικό λαό, πρέπει να γίνει και μέρος της καθημερινή του πάλης. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαχείριση των άμεσων επιπτώσεων του προσφυγικού γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί η αιτία της προσφυγιάς και ότι αυτή η αιτία, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επεμβάσεις συνεχίζονται, κλιμακώνονται. Μόνο η αντιμετώπιση αυτή της αιτίας μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, να ανακόψει τις προσφυγικές ροές που αυξάνονται με την κλιμάκωση του πολέμου και εν όψει της επέμβασης που ετοιμάζεται στη Λιβύη να είναι η πραγματική, αποτελεσματική απάντηση στο προσφυγικό. Μπορεί αυτό να φαίνεται μακρινό για τη καθημερινή ζωή μας αλλά την επηρεάζει άμεσα. Είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία και με τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες…» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης στη στάση των άλλων αστικών κομμάτων και κατέθεσε τις αναλυτικές προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του. Αναφερόμενος για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπογράμμισε: «Το ΝΑΤΟ διακρίνεται για την αλλαγή συνόρων και στα Βαλκάνια. Πάει στην Ν.Α Μεσόγειο για να μεταφέρει πίεση και κέντρο βάρους υπέρ της Τουρκίας για Συριακό και σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εμφανείς είναι οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης. Οι λυκοσυμαχίες δεν είν αι για ειρήνη αλά αμφισβήτηση των δικαιωμάτων, εμπλοκής σε πολέμους, ανταγωνισμούς, συνολικά αντιλαϊκοί για όλους τους λαούς. Μονόδρομος η πάλη ενάντια τους, ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει τα λαϊκά συμφέροντα».

Αναλυτική αναφορά έκανε για την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης τονίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων αλλά και τις εκτιμήσεις για τους μέχρι τώρα αγώνες που αναπτύχθηκαν. Σημείωσε ταυτόχρονα χαρακτηριστικά: «Δεν θα πρέπει να υπα΄ρχουν αυταπάτες ότι μια άλλη κυβέρνηση εντός των τειχών της Ε.Ε μπορεί να κάνει κάπως καλύτερα τα πράγματα. Η λογική του μικρότερου κακού έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτρέπει τα χειρότερα» Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία εκτίμησε ότι : «Ζορίζεται το πολιτικό σκηνικό για να περάσει αυτή τη πολιτική εξαιτίας της λαϊκής αγανάκτησης και αντιδράσεων που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά συναντά δυσκολίες, έχει απώλειες.Η Ν.Δ παρουσιάζεται ως αξιόπιστη λύση για την αστική τάξη. Το ΠΑΣΟΚ παρά την κριτική είναι ανοικτό σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ.. Τα αστικά επιτελεία προτιμούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλείσει την αξιολόγηση, να ολοκληρώσει το πακέτο αναδιαρθρώσεων, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζονται και για άλλα πολιτικά ενδεχόμενα, όπως εκλογές ή νέα κυβέρνηση ευρύτερης κομματικής αποδοχής από την παρούσα Βουλή. . Χρειάζεται καθημερινό ταξικός αγώνας. Το έδειξαν και οι τελευταίες κινητοποιήσεις. Ο λαός σήκωσε το ανάστημα του εκεί που όλοι έλεγαν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα..» Τέλος αναφερόμενος στη ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ , παντού, τόνισε: «Συνολικά έχει ανέβει το κύρος του κόμματος και αυτό πρέπει να αποκρυσταλλωθεί σε βάθος, να διαμορφώνονται στέρεοι ιδεολογικοί και οργανωτικοί δεσμοί. Εξακολουθεί στην αντίληψη ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων που συμμετέχουν στους αγώνες ή προσεγγίζουν το Κόμμα, να υπερισχύσει κυρίως, μόνο η αναγκαιότητα της εκλογικής ενίσχυσης του και όχι η στήριξη του συνόλου της πολιτικής του πρότασης, η αναγκαιότητα συμμετοχής στον ταξικό αγώνα όλων και η οικοδόμηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας που θα στοχεύει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια. Από αυτήν τη σκοπιά πρέπει να δυναμώσει με μεγαλύτερη επιμονή και βάθος η ολόπλευρη και πολύμορφη ιδεολογική, πολιτική , οργανωτική μας δουλειά»
Στο τέλος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν.

Η Αλλη Αποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog