..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Μπ. Μπρεχτ: Kαι μεις τι περιμένουμε........... Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν;


Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε;
(Μπ. Μπρεχτ) 

Και τι δεν ακούσαμε χτες σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για την Ασφάλιση. 

Οτι όχι μόνο δεν έχουμε χαμηλές συντάξεις, αλλά ότι «έχουμε ένα σύστημα που βγάζει υψηλές συντάξεις»! 

Οτι είναι ώρα να κάνουμε το σύστημα «νοητής κεφαλαιοποίησης», δηλαδή ένα σύστημα που όπως παρουσιάστηκε και με το γνωστό πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» πριν λίγους μήνες, ο ασφαλισμένος θα υποχρεώνεται να πληρώνει καθορισμένες εισφορές, αλλά το σύστημα δεν θα εγγυάται τις παροχές, ούτε το ύψος της σύνταξης που δικαιούται στο τέλος του εργάσιμου βίου. 

Χαρακτηριστική είναι και η θεμελίωση της ανάγκης για την ιδιωτική ασφάλιση, καθώς όπως υποστήριξε γνωστός καθηγητής, το παλιό μοντέλο που λειτούργησε στη χώρα μας ήταν «υπέρ της κατανάλωσης» και όχι της αποταμίευσης. Χρειάζεται, λοιπόν, η ανάπτυξη των ιδιωτικών ασφαλίσεων και μέσω αυτών η ενίσχυση της αποταμίευσης. 

Αυτά λέγονται σε μια χώρα στην οποία οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι εργαζόμενοι ποτέ δεν κάλυψαν τις ανάγκες τους. Πάντοτε η κατανάλωση των λαϊκών μαζών ήταν πολύ κάτω από τις ανάγκες τους και πολλές φορές αυτό αφορούσε και τις στοιχειώδεις ανάγκες. Αλλά, βέβαια, από τους θιασώτες του καπιταλισμού δεν περιμένεις τίποτα άλλο να ακούσεις. 

Και για το Ασφαλιστικό φταίνε τα λαϊκά στρώματα που κατανάλωναν πολύ και δεν αποταμίευαν όπως έπρεπε. 

Για τα αποθεματικά, όμως, των Ταμείων που λεηλατήθηκαν από την τάξη που υπερασπίζουν, κουβέντα από το καθηγητικό κατεστημένο. 
Αλλά, τι να περιμένεις. Οπως λέει και ο λαός μας, «από κόρακα κρα θα ακούσεις...»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog