..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος: Στην σκακιέρα των ....υδρογονανθράκων!!!!!


Μια από τις πολλές αναλύσεις για το Κυπριακό, που δημοσιεύονται σε έγκυρα Μέσα, θέλει τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ να αντιδρούν σε οποιαδήποτε ενεργό εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις διασκέψεις που οργανώνονται στην Ελβετία και πολύ περισσότερο στο νέο σύστημα Εγγυήσεων και Ασφάλειας που μαγειρεύεται για το Νησί. 

Ο λόγος είναι απλός: Αν υπάρξει δραστήρια εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτόματα η Ρωσία, που είναι μέλος του, αποκτά αυξημένη πρόσβαση και λόγο στα ζητήματα της ασφάλειας στην Κύπρο, πράγμα που δεν θέλουν καθόλου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ. 

Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι παλιότερα η Αμερικανίδα αξιωματούχος Νούλαντ είχε απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη της Κυπριακής Δημοκρατίας να παραχωρήσει στους Ρώσους χώρο ελλιμενισμού για τα πολεμικά τους πλοία, με την αφοπλιστική απάντηση «ξεχάστε το ή ξεχάστε μας». 

Είναι φανερό, επομένως, ότι το παζάρι γύρω από το Κυπριακό έχει μεγαλύτερη έκταση και βάθος απ' αυτό που βλέπουμε, καθώς αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα γενικότερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, που στην περιοχή μας εκφράζονται και στρατιωτικά. 

Αν, μάλιστα, στο «σταυρόλεξο» προσθέσει κανείς τη συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας στη Συρία και τις αντιθέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, τότε σχηματίζει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πόσο μπλεγμένο είναι το κουβάρι των ανταγωνισμών γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα και τη γεωπολιτική ισχύ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog