..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Δ. Παπαδημητρίου: Επενδύστε. Σας προσφέρουμε φτηνό εργατικό κόστος.....


Με την κυβέρνηση σε ρόλο «ντελάλη» και με «κράχτη» την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ξεδιπλώνεται η επιχείρηση προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, ένα ζήτημα που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τον ΣΕΒ και τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, όσο και για όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» από τους προκατόχους της, αλλά αντίθετα έρχεται να «απογειώσει» την επενδυτική καμπάνια στις αγορές, προβάλλοντας τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» που εξασφαλίζει με την πολιτική της σε μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο συνέδριο που οργάνωσε το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο, με «ακροατήριο» εκπροσώπους ευρωπαϊκών και άλλων μονοπωλίων, «επενδυτικών funds» και άλλων επίδοξων επενδυτών.

Στην ομιλία του, ο υπουργός επικέντρωσε μεταξύ άλλων στο προσφερόμενο φτηνό «εργατικό κόστος» στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές». Μάλιστα, παρέθεσε και «αποδείξεις» για το πετσόκομμα των μισθών. Οπως είπε, το 2008 το «εργατικό κόστος στην Ελλάδα έφτανε στο 65,5% της ΕΕ», ενώ το 2016 «ήταν μόνο το 47,7% της ΕΕ».

Σε αυτήν τη βάση, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «είναι μια αναπτυγμένη χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούνται κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που δημιουργεί καλές επενδυτικές ευκαιρίες». Προσφέρει, δηλαδή, δυνατότητες για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στους επίδοξους επενδυτές, εξαιτίας της φτηνής εργατικής δύναμης, στο έδαφος της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και «απελευθέρωσης» τομέων της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές κ.ά.

Μάλιστα, όπως είχε κάνει λίγες μέρες πριν και ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομίας έδειξε την προοπτική και νέων φοροελαφρύνσεων για τα μονοπώλια και τους επενδυτές, «όταν επιτευχθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή», καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το φορολογικό βάρος στον ιδιωτικό τομέα και τις ασφαλιστικές εισφορές...

Διαφήμισε, επίσης, την «πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια» στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «οι γεωπολιτικές αλλαγές, μετά από τις κρίσεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα σταθερή οικονομία σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ...«ευλογία» τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, που όμως είναι «κατάρα» για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Παρουσιάζει ως «πλεονέκτημα» για τους επενδυτές την αναμπουμπούλα που επικρατεί στη γύρω περιοχή εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, των επεμβάσεων και των ανταγωνισμών, στους οποίους και η ίδια συμμετέχει μέχρι τα μπούνια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Οικονομίας προέβλεψε «γρήγορη μετατροπή» της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, για την περιοχή της Ευρασίας, με αποθέσεις φυσικού αερίου, «γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για ξένες άμεσες επενδύσεις».

Να, λοιπόν, ποια είναι τα συστατικά της «δίκαιης ανάπτυξης» που μαγειρεύουν σε βάρος του λαού κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ. Και είναι πρόκληση και κοροϊδία να λένε στο λαό ότι «οι πολιτικές που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν ως στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας», όπως δήλωνε τις προάλλες η υπουργός Εργασίας.

Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων. Και δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος μάρτυρας για να το επιβεβαιώσει από τον ίδιο τον ΣΕΒ, ο οποίος αναφέρει επί λέξει στο εβδομαδιαίο δελτίο του: «Οι φετινές ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας (...) Τώρα πλέον όλοι αναφέρονται στις επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και την πολυπόθητη ανάπτυξη»...

Ριζοσπάστης 22092017

1 σχόλιο:

  1. Λαός δεν έμεινε λευκός ή κίτρινος ή μαύρος
    που να μη χάρηκε βαθιά στα κόκκαλα το Δίκιο
    κα να μην τρώγει και αίματα και μ' ίδρο την μπουκιά του
    και που να μην πεθαίνει αυτός να ζει τ' αφεντικό του.


    ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog