..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ: Συνεργάζομαι και με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα


Μεγάλη προβολή δόθηκε χτες στη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στην Αυστρία, όπου συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα των «Ελευθέρων». 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε αν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με υπουργούς της νέας αυστριακής κυβέρνησης που ανήκουν στο ακροδεξιό κόμμα και απάντησε επί λέξει: 

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση κι αυτό είναι που έχει αξία για μένα. Θα συνεργαστούμε με όλους τους υπουργούς της Αυστρίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως συνεργάζομαι άλλωστε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα και όπως έχω συνεργαστεί και με τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία». 

Η ευκολία με την οποία ο Γιούνκερ παρουσιάζει σχεδόν αυτονόητη τη συμμετοχή ακροδεξιών κομμάτων σε κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πλυντήριο γι' αυτά τα κόμματα και την ιδεολογία τους. 

Προπάντων όμως, αποδεικνύει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα τους χωράει όλους, αρκεί να κάνει τη δουλειά του το κεφάλαιο. Κι ότι ο εθνικισμός είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που μπορούν να συνδυάζονται ή να εναλλάσσονται, ανάλογα με τη συγκυρία και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των καπιταλιστών. 

Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στον ανταγωνισμό τους με τις ακροδεξιές - ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πολλά «φιλελεύθερα» κατά τ' άλλα αστικά κόμματα της ΕΕ έχουν υιοθετήσει και αντιγράψει θέσεις της ακροδεξιάς, μετατρέποντάς τες σε κυβερνητικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog