..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ισραήλ: Κράτος δολοφόνος.....




Ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης Ισραηλινών στρατιωτών κατά Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην Γάζα. Το βρέφος κατονομάστηκε ως η Λέιλα αλ Γαντούρ, ηλικίας οκτώ μηνών.

Με βάση τον απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο θάνατος του παιδιού αυξάνει σε 59 τον απολογισμό των νεκρών στην σφαγή της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συνεδριάσει σήμερα στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, έχει πλέον τυπικό χαρακτήρα, καθώς ήδη οι ΗΠΑ μπλόκαραν το σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα πολυαίμακτα επεισόδια της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταδίκαζε επίσης τα πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων.

                                  Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Πηγή: Associated Press

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το άσυλο. Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για μεταφορά τους από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα με προοπτική τη μετακίνησή τους με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους.


Αναφέρθηκε στο στυγερό έγκλημα του Ισραήλ με τις μαζικές δολοφονίες των Παλαιστινίων στη Γάζα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σπάσει κάθε ρεκόρ υποκρισίας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υιοθέτησε όλα τα προσχήματα του Ισραήλ και πως αυτό συνιστά ξετσιπωσιά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τον ξεριζωμό ανθρώπων διότι με τις ευλογιές και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, με τη δίψα του εγχώριου κεφαλαίου για γεωστρατηγική αναβάθμιση, συμμετέχει ενεργότατα στο μακελειό, έχει κάνει τη χώρα ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Αυτές τις ώρες ένα πραγματικά στυγερό έγκλημα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Είναι οι μαζικές δολοφονίες των Παλαιστινίων, που διαδήλωναν για να έχουν πατρίδα ελεύθερη, χωρίς κατοχή, ενάντια στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να εγκαινιάσει τη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ουσιαστικά ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι η υποκρισία σ΄ αυτή τη χώρα, στις κυβερνήσεις αυτής της χώρας, περισσεύει.

Και σεις κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ έχετε σπάσει πραγματικά κάθε ρεκόρ.

Από τη μία, κλαίτε για τους άμαχους της Παλαιστίνης, για τους πρόσφυγες και από την άλλη, αναπτύσσετε σχέσεις και συνεργασία με αυτούς που τους ξεριζώνουν και τους δολοφονούν.

Τι ανακοίνωση έβγαλε χτες το Υπουργείο Εξωτερικών για την επίθεση στη Γάζα; “Συνιστούμε – λέει - αυτοσυγκράτηση και όχι δυσανάλογη χρήση βίας”.

Αν αυτό δεν είναι υιοθέτηση των προσχημάτων του Ισραήλ, αν δεν είναι ξετσιπωσιά σε τελευταία ανάλυση, να τους προτείνετε μια “αναλογική βία”, τότε τι είναι;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα, διαβεβαίωνε τον κ. Νεντανιάχου ότι συμμερίζεται τις «ανησυχίες του για την ασφάλεια στην περιοχή».

Ενισχύετε τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, αρνείστε να αναγνωρίσετε το Παλαιστινιακό κράτος και να υλοποιήσετε σχετική απόφαση της Βουλής.


Κι όλα αυτά βέβαια για χάρη της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, στόχο που στηρίζει και η ΝΔ και άλλα κόμματα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αιματοχυσία στην Γάζα και από χώρες και κυβερνήσεις, που όμως μέχρι χθες αναγνώριζαν «το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα».

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, ανακάλεσαν τους πρεσβείες τους από το Ισραήλ για διαβουλεύσεις, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».

«Η Τουρκία θα αντιδράσει σε αυτό αυστηρά. Ανακαλούμε τους πρέσβεις μας από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις... Επίσης προτείνουμε την σύγκληση μιας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα διεξάγουμε συνομολίες με πολλούς ηγέτες και κηρύσσουμε τριήμερο πενθός από αύριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε Τούρκους φοιτητές στο Λονδίνο που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι υπεύθυνοι για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία του» για την κατάσταση. Για τη Διεθνή Αμνηστία, διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου».

Η Φεντερίκα Μορκγερίνι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, δήλωσε ότι «Ζητάμε από όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», εμμένοντας στην γραμμή των ίσων αποστάσεων.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε «τη βία των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄. Επανέλαβε την «αποδοκιμασία της Γαλλίας» όσον αφορά «την αμερικανική απόφαση να ανοίξει πρεσβεία ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ», και τη θέση ότι το τελικό καθεστώς της πόλης «δεν μπορεί να καθοριστεί παρά μόνο από τα μέρη, σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας».

«Καταδικάζουμε αυτό που έγινε», δήλωσε ο πρεσβευτής του Κουβέιτ στον ΟΗΕ, ο Μανσούρ αλ Οτάιμπι, η χώρα του οποίου ζήτησε να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Καλούμε σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», δήλωσε στη Βρετανία η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ερωτηθείς εάν η Μόσχα θεωρεί ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε: «Ναι, έχουμε αυτή την ανησυχία και το έχουμε ήδη πει». Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι «η τύχη της Ιερουσαλήμ πρέπει να αποφασιστεί σε έναν απευθείας διάλογο (του Ισραήλ) με τους Παλαιστίνιους».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου χαρακτήρισε τους νεκρούς στη Γάζα «μάρτυρες» και προειδοποίησε εναντίον της «κλιμάκωσης». Ο μεγάλος μουφτής Σάουκι Άλαμ καταδίκασε τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας, μια «άμεση και ξεκάθαρη προσβολή στα αισθήματα ενάμιση δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων στη γη», που «ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες συγκρούσεις και πολέμους στην περιοχή».

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε «εντόνως τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον άοπλων Παλαιστίνιων αμάχων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατήγγειλε τη «σφαγή εν ψυχρώ από το ισραηλινό καθεστώς αναρίθμητων Παλαιστίνιων που διαδήλωναν στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» κι έκανε λόγο για μια «ημέρα μεγάλης ντροπής».

Η Δαμασκός «καταδικάζει τη σφαγή» δεκάδων «άοπλων Παλαιστίνιων πολιτών», τόνισε πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», «Sputnik»)

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog